O FESTIVALU

ČrnFest je festival dobre glasbe, gledališča, športa, smeha in otroškega rajanja, ki poteka skoraj cel mesec avgust v starem mestnem jedru Črnomlja.

Mlada ekipa organizatorjev (Klub belokranjskih študentov, Mladinski center Bit in Mladinski kulturni klub Bele krajine) vsako leto zaspan in zapuščen grajski atrij spremeni v odlično prizorišče polno dobre glasbe, smeha in festivalskega ambienta.

Posebnost festivala je prav v tem, da obiskovalcu ponuja intimno srečanje in doživljanje nastopajočih, kar je popolnoma drugačna izkušnja kot spremljanje dogajanja na velikih odrih. Zadnji dve leti pa se festival lahko pohvali tudi z velikim koncertom na ulicah starega mestnega jedra. Poleg koncertov, stand-up večerov, predstav in delavnic za najmlajše ter četrtkovih kulturno navdahnjenih večerov, smo v okviru spremljevalnega programa zadnji dve leti izvedli tudi velik športni dogodek v starem mestnem jedru, ki je bilo za ta namen zaprto za promet.

Otroci in starejši so se preizkusili v raznovrstnih športnih aktivnostih, od nogometa, hokeja, plesa, oviratlona, archinga, štafete. Na festivalu so v zadnjih letih nastopili Siddartha, Magnifico, Boris Kobal, Zlatko, Klemen Klemen, Elemental, Psihomodo Pop, Koala Voice, Tabu, Tadej Toš in mnogi drugi. Festival je zaživel leta 2008, ko so se belokranjske mladinske organizacije (KBŠ, MKK, MC Bit) odločile vnesti svežino in kulturo v staro mestno jedro. Skozi leta se je zamenjalo veliko število mladih, ki so pomagali pri organizaciji festivala in s tem nabrali veliko izkušenj. Črnfest temelji na prostovoljnem delu ambicioznih mladih belokranjcev, ki jim je mar za razvoj lokalnega okolja.